31.5.09

San Millán de la Cogolla

San Millán de la Cogolla (La Rioja) bressol de la llengua castellana, té en els seu municipi dos monestirs que fan que sigui un lloc abastament conegut.


El monestir Suso (el de dalt) data del segle VI, fet que el porta a ser un dels més antics de la península. Expliquen les cròniques que San Millán va ser un pastor que es va convertir en eremita. Visqué en unes coves i va anar tenint seguidors. Quan va morir amb 101 anys fou enterrat també en una cova, i es constitueix (l’any 574) a prop seu la primera comunitat de monjos que combinaven la vida d’anacoreta amb les trobades setmanals del cenobi.

D’aquest monestir procedeixen les “Glosas emilianenses”, petites anotacions manuscrites moltes d’elles en llengua romanç que un monjo desconegut va fer als marges d’un còdex llatí amb la finalitat de fer entendre a la gent del poble què els hi estaven dient. Val a dir que el text també conté anotacions en euskera (probablement els textos euskars més antics que es coneixen). Recordem que el primer text considerat català (encara una mica més vell que el castellà) és també un document eclesiàstic: Les Homilies d’Organyà, és a dir, el mateix procediment: donar les explicacions, els sermons, als fidels de manera que entenguin el que se’ls hi està dient, en la seva llengua, no en llatí. (disculpeu, ja m'ha tornat a sortir la vena filològica)


El monestir de Yuso (el de baix) és més recent. Es va començar a construir el 1053 per a poder-hi portar les despulles de San Millan, fins a les hores en el monestir de dalt, per desig del rei de Navarra García Sánchez III.
El 8 de Maig del 1981 entre els seus murs es va signar l’Estatut de la Rioja, conegut també com a Estatut de San Millán.

Conté una important col.lecció de cantorals del s.XVII, alguns d’ells d’un pes més que respectable, i una biblioteca considerada entre les primeres de tipus monàstic pels documents i rareses que guarda.
Còpia de les "Glosas Emilianenses" a Yuso.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Grazie per il gradimento ed il commento.
Segnalo altre immagini di Roma sul mio sito www.toticlemente.it
Saluti. Toti

Nosaltes

La meva foto
En el blog barregem fotos de llocs més o menys llunyans amb fotos del nostre entorn. Mentre algunes de les de més enllà ens parlen de la Història, les de més cap aqui ens dibuixen les històries. Si unes ens evoquen lectures o pel.lícules, les altres llegendes. Unes ens ensenyen alló més públic, més famós (brevetat obliga), les altres ens mostren el dia a dia. Unes són de desconeguts i les altres de les nostres arrels. Totes, les unes i les altres formen part del nostre equipatge. I ara les volem compartir amb tots vosaltres.