6.5.09

MASIES : les cases de la terra -TORRELLEBRETA

Les masies son, segons el nostre parer, les cases de la terra. N’hi de totes menes: de documentades des de fa una eternitat, de les que no se’n sap gran cosa. D’interessants arquitectònicament, de simples refugis pels seus hospedants. D’immenses, de grans, de menudes. De restaurades, d’oblidades. Les seves pedres les han vist de tots colors. Entre elles s’hi ha suat i s’hi ha lluitat, els homes i les dones que hi ha viscut han vist néixer i morir el seus. Han passat estones bones, i també han patit. Han esdevingut lliures o han restat sotmesos. La nostra història s’ha dibuixat en totes i cadascuna aquestes llars.Torrellebreta. Documentada des del 976 té als seus voltants restes prehistòriques i arqueològiques. En un principi era coneguda coma Torre de Probes. El nom actual de la masia, que data del s.XI, podria ser que vingués de “Turre laberta” un derivat de “Turris liberta”, és a dir, torre lliure, el que fa pensar que en algun moment de la seva història va ser un mas d’homes lliures, el remences que van aconseguir desfer els lligams amb els senyors feudals. Posteriorment (s. XVI) va passar a ser domini reial, i va recuperar l’autonomia el 1770.

4 comentaris:

maria ha dit...

les masies de tota la vida amb aquests camps tan endreçats al seu voltant, a mi també m'enamoren.
salutacions
maria

DoEnJo ha dit...

Fabulosas imágenes de esta hermosa masía, es verdad que estos lugares tan entrañables pasan a formar parte de la propia familia estando presente en todos nuestros recuerdos. Yo misma, me he criado en una casa en el campo y cada rincón me recuerda los momentos compartidos de mi niñez en el seno de una familia numerosa. Saludos, Mª Ángeles.

Familía Vidal ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Familía Vidal ha dit...

Maria, moltes gràcies pel teu comentari. Tens raó quan dius que les masies enamoren A mi, moltes em tenen el cor robat.

Mª Ángeles, gracias tambien a ti por tu paseo por nuestro blog y por tus comentarios. Estas casas son un autentico regalo para la vista. Que suerte la tuya al haber vivido en una de ellas !!!!

Nosaltes

La meva foto
En el blog barregem fotos de llocs més o menys llunyans amb fotos del nostre entorn. Mentre algunes de les de més enllà ens parlen de la Història, les de més cap aqui ens dibuixen les històries. Si unes ens evoquen lectures o pel.lícules, les altres llegendes. Unes ens ensenyen alló més públic, més famós (brevetat obliga), les altres ens mostren el dia a dia. Unes són de desconeguts i les altres de les nostres arrels. Totes, les unes i les altres formen part del nostre equipatge. I ara les volem compartir amb tots vosaltres.