10.7.11

Avinguda del Tibidabo (2)

Seguim la visita per l’Avinguda del Tibidabo




























Casa Ignacio Portabella o Casa Bernat i Creus 1905. Mestre d’obres Josep Perez Terraza. Modernista.

Es tracta d’una torre unifamiliar, de dues plantes pis i una torre-mirador circular coronada amb balustres i garlandes.
Les pintures de l’últim pis , que representen les quatre estacions de l’any, es van poder recuperar amb la darrera rehabilitació, totes menys la que representava l’Hivern, ja que no s’havien trobat cap document fotogràfic o escrit que la descrivís. Es va fer una interpretació seguint els altres models.



























Casa Roviralta o El frare blanc. Arquitecte  Joan Rubió i Bellvé- Arq. 1903 -13 Restauració 1986-89.

“Casa unifamiliar, resultat d'una profunda reforma de la masia existent anomenada El Frare Blanc, nom que li ve dels antics ocupants i propietaris de l'ordre dels dominics. De l'antiga masia conserva l'estructura i disposició dels volums amb lleugeres ampliacions com són la tribuna, la galeria sobre el jardí i l'esplèndida planta de les golfes, i més concretament la capella, com a peça original amb la seva decoració. La rica i complexa distribució i decoració dels espais interiors és poc apreciable exteriorment, on el protagonisme és assumit pel preciosisme artesanal amb què se solventen els elements constructius tradicionals. Llindes de portes i finestres, balustrades i pòrtics, coronaments i ràfecs, estan resolts amb l'ús de maons i altres materials ceràmics, contrastant amb els paraments llisos emblanquinats”  
 

























Torre Salvador Andreu. 1915-18. Arquitecte: Enric Sagnier i Vilavechia. Estil  Noucentista

Torre unifamiliar, originàriament per a l'estiueig i en l'actualitat utilitzada com a centre mèdic que consta de planta baixa,  pis i golfes.
L'edifici es resol amb un llenguatge classicista d'inspiració francesa, en què la planta de les golfes conforma la coberta, de pissarres amb finestres en mansarda.
La volumetria de l'edifici es resol a partir d'un cos únic molt compacte flanquejat per quatre torres que componen les cantonades, emfasitzant-se amb la solució cupular de les cobertes coronades amb els corresponents parallamps.
El tractament de les façanes es realitza a base d'estucs llisos i material prefabricat en els relleus de les arestes, pilastres, ràfecs i guardapols de finestrals.

(Textos extrets del Web de Patrimoni Urbanístic de Barcelona i Itineraris Tibidabo)





2 comentaris:

El pare ha dit...

Feia temps que esperava la continuació. Només veient la primera fotografia, les pintures de la part superior m'han fet pensar en la casa Comella, després, llegint l'explicació veig que la temàtica és la mateixa.
Tot plegat molt interessant.
Salut!

Familía Vidal ha dit...

Manel, com sempre tens raó en tot el que dius. Feia temps, massa, que no hi havia post nou, i... aquestes pintures de la casa Ignacio Portabella a mi també em van recordar les figures de Casa Comella a Vic.

Gràcies per tot.

Nosaltes

La meva foto
En el blog barregem fotos de llocs més o menys llunyans amb fotos del nostre entorn. Mentre algunes de les de més enllà ens parlen de la Història, les de més cap aqui ens dibuixen les històries. Si unes ens evoquen lectures o pel.lícules, les altres llegendes. Unes ens ensenyen alló més públic, més famós (brevetat obliga), les altres ens mostren el dia a dia. Unes són de desconeguts i les altres de les nostres arrels. Totes, les unes i les altres formen part del nostre equipatge. I ara les volem compartir amb tots vosaltres.