24.1.10

MASIES : les cases de la terra -5- LA TORRE D'EN FRANCH

Expliquen les llegendes que els amos de la casa, fa molt molt temps es van aventurar a fer un viatge per l’Orient. Diuen que, sovint, les van passar magres però que també van tenir temps per establir contactes amb la reialesa. Però no una reialesa de pa sucat amb oli, no! Ni més ni menys que amb els Tres Reis d’Orient, que també estaven de viatge per aquelles terres. Va ser tanta l’amistat que els amos de la Torre d’en Franch i ses majestats van fer que els van convidar a casa seva. I així, cada any els reis preparen la seva comitiva, amb els patges, els portadors de torxes, les carrosses engalanades.... tot, a la Torre d’en Franch i surten cada dia 5 de Gener al vespre per que tots els nens i nenes de Vic els hi puguin donar la benvinguda.

La Torre d'en Franch.
En el seu temps va ser un dels grans casals de Vic. La torre d’en Franch és espectacular vista de qualsevol cantó. La seva estructura quadrada la fan contundent, la seva situació dalt d’un turonet imponent.
El 1919 l’arquitecte vigatà Josep Mª Pericas hi va construir l’església que hi ha a la part posterior. (consagrada el 1926). L’interior està decorada pel pintor Llucià Costa Bosch.
És propietat privada i no s’hi pot accedir.

Un dels vigilants és aquesta fera ferotge.


6 comentaris:

El pare ha dit...

Començant a llegir la història o llegenda he pensat que qui sap si en prodriem treure alguna cosa de profit, ara bé, quan he arribat a saber amb qui van establir contactes, ja tinc clar que no ens serveix. Aquest és un tema que ja està molt cremat.

La masia és, sens dubte, espectacular.

Salut.

Racons de la nostra terra ha dit...

molt bonica, però on és? a prop de malla?
Ànims, aquest recorregut de les masies sempre m'ha interessat igual que les barraques i altres construccions de casa nostra, però n'hi ha tantes que no sé pas per on començar.
una salutació cordial!
maria

Familía Vidal ha dit...

Manel.- haurem de buscar altres indrets i/o personatges. Com tu dius això dels reis no crec que tingui molta "sortida". Jo m'inclino més aviat per Fra Josep d'en Jordi C. Ja ho treballarem.

Maria: està just a l'entrada de Vic venint de Barcelona. I pel que fa a per on començar, jo vaig agafar un dia i en vaig fer una. Un altre dia un altre i així anar fent, si tu vols sense ordre ni concert però anar fent.

Gràcies al dos i Salut !!!!

jordi c. ha dit...

A poc a poc aneu fent l'inventari de masies dels voltants de Vic.

Salut Vidals

Unknown ha dit...

Una leyenda preciosa, así como la casa y la capilla, pero sobretodo me encanta la foto del vigilante. Un saludo, MªAngeles.

Familía Vidal ha dit...

Tiene unos dientecillos muy afilados, te lo aseguro. Un abrazo

Nosaltes

La meva foto
En el blog barregem fotos de llocs més o menys llunyans amb fotos del nostre entorn. Mentre algunes de les de més enllà ens parlen de la Història, les de més cap aqui ens dibuixen les històries. Si unes ens evoquen lectures o pel.lícules, les altres llegendes. Unes ens ensenyen alló més públic, més famós (brevetat obliga), les altres ens mostren el dia a dia. Unes són de desconeguts i les altres de les nostres arrels. Totes, les unes i les altres formen part del nostre equipatge. I ara les volem compartir amb tots vosaltres.