16.2.09

Frases lapidàries. (4)

Tornem a les frases lapidàries que tenim escampades pel parc de les Set Fonts de Sant Julià de Vilatorta. Ara feia dies que no en presentàvem cap, així és que, aquí en teniu una.

"Et farà més feliç el donar que l’agavellar".


Tot i que “agavellar” no apareix ni al Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) ni al Fabra, si que surt a l’Alcover –Moll que ens en dona dues definicions. La primera com a verb transitiu que significa reunir certa quantitat (de blat, herba, llenya, etc) formant gavella o gavell i la segona amb el significat de amuntegar en desordre. Ens avisa l’Alcover-Moll que no s’ha de confondre amb Agabellar pel seu origen distint. A més amb “b” alta seria tant sinònim de acaparar, com d’abassegar, monopolitzar o unir. Pel context de la frase lapidària d’avui crec que, senzillament, en Miquel Pallàs va cometre una falta d’ortografia al escriure-la, i el concepte correcte és el d’agabellar. Disculpeu, però, ja ho veieu, m’ha sortit la vena filològica.

"Et farà més feliç el donar que l'agavellar" HDR


Un petit caminoi del parc que ens condueix a una font diferent de les set principals. Una font que compta amb una petita placeta per ella. HDR

2 comentaris:

Jordi Gavaldà ha dit...

Ja estic esperant que busquis per l'antic ordinador aquelles fotos d'Eivissa per fer una nova entrada al vostre blog, que el trobo genial!

Una abraçada.

Jordi

Per cert, ens trobarem a la trobada que està organitzant el nostre amic en David Soler?

jordi c. ha dit...

Veig que us agraden les paraules, us recomano el Projecte colectiu anomenat "Diccionari afectiu de la llengua catalana", el porta una noia de Castelló i si voleu li podeu enviar les vostres paraules, definint-les amb els sentiments o records que us desperten.

http://diccionariafectiu.blogspot.com/

Nosaltes

La meva foto
En el blog barregem fotos de llocs més o menys llunyans amb fotos del nostre entorn. Mentre algunes de les de més enllà ens parlen de la Història, les de més cap aqui ens dibuixen les històries. Si unes ens evoquen lectures o pel.lícules, les altres llegendes. Unes ens ensenyen alló més públic, més famós (brevetat obliga), les altres ens mostren el dia a dia. Unes són de desconeguts i les altres de les nostres arrels. Totes, les unes i les altres formen part del nostre equipatge. I ara les volem compartir amb tots vosaltres.