7.4.12

Més Nova York


Ens en tornem a Nova York. (virtualment es clar) Els que més o menys ens seguiu sabeu de la nostra estima pels Estats Units, així que tornem  a fer un cop d’ull a la ciutat dels gratacels.
Igual que l’últim post novaiorquès aquest també girarà a l’entorn d’edificis no tant coneguts però que, al nostre entendre tenen també el seu encant. I, també com l’altre vegada seran exemples de diferents èpoques i estils.


The Ansonia.  Arq. Graves and Duboy . 1899-1904  Estil: Beaux-Arts                                     


L’Ansonia, rep el seu nom en honor de l’avi del seu promotor Anson Green Phelps, fundador de Phelps, Peck & Co. industrials del metall. Establerts a Derby (Connecticut) va arribar un moment que necessitaven ampliar les seves instal·lacions i davant la impossibilitat de fer-ho allà mateix es van traslladar una mica més al nord just a la riba del riu Naugatuck,a on varen fundar una localitat amb el mateix nom (tot i que d'entrada l'hi volien dir "Phelpsville").Va ser reconeguda com a barry de Derby el 1864 i com a ciutat independent el 1888. Segons el cens de 2010 a Ansonia hi havia 19.249 persones.
Però tornem a l'edifici. Hotel i apartaments, seguin el model dels grans hotels francesoso de l'època té, a més cafeteries, una gran sala de ball, un vestíbul amb una font, diferents estàncies, sales i zones de reunions, i, per acabar-ho de rematar, la que en el seu dia va ser la piscina coberta més gran del món. L'edifici està construït amb materials ignífugs i la seva estructura interior el fa gairebé insonoritzat.
Per la xarxa hi ha algunes imatges antigues que ens l'ensenyen amb uns pinacles coronant les torres de les cantonades. 



The Ansonia

The Cooper Union for the Advancement of Science and Art – Morphosis Architects . 2006-09

La Cooper Union és un centre d’ensenyament fundat el 1859 pel constructor de la primera locomotora a vapor dels Estats Units:  Peter Cooper.

Cooper visionari i emprenedor era també fabricant de gelatina, reinventor de rentadores,  màquines de polir vidre...Va veure que les vies del tren també podrien servir com a bigues per aguantar edificis fet que va suposar una revolució en la manera de construir especialment gratacels, igualment va fundar la Newfoundland & London Telegraph el 1854 i la North America Telegraph Company el 1857  essent ell el promotor principal de la primera estesa del cable telegràfic que creuava tot l’Atlàntic.

Filantrop com era va organitzar una colla d’institucions socials, dispensaris i asils.
Fidel als seus principis que el porten a  revertir a la societat part d’allò que la societat l’hi ha donat va fundar la Cooper Union amb la finalitat d’oferir accés a l’educació a tothom que ho volgués, sense distinció de gènere i prioritzant els horaris nocturns a fi efecte que els treballadors poguessin anar-hi després de la jornada laboral. La institució es va convertir ben aviat en referència a la ciutat. Actualment és reconeguda com a una de les principals escoles d’art, enginyeria i arquitectura de  Nova York.

Pel que fa a l’edifici és obra de Morphosis architecs, i data del 2006-09.
Internament, l'edifici està concebut com un vehicle per fomentar la col·laboració i el diàleg interdisciplinari entre les escoles de la universitat. Tots els seus espais estan organitzats entorn l’atri central, connectats entre ells i pensats com si fossin una gran plaça vertical. Per a reforçar aquesta idea de plaça , aquesta estratègia per crear espais intel·lectuals, llocs de reunions i trobades, els ascensors principals només paren a la primera, cinquena i vuitena planta, obligant així als estudiants a fer servir les escales i els “ponts” que uneixen diferents estàncies (evidentment l’edifici també disposa d’ascensors “normals” per a tasques internes).

Fidel a l'esperit de dedicació de la institució a l'educació gratuïta, oberta i accessible, l'edifici s'obre simbòlicament a la ciutat. Amb transparències visuals i espais públics accessibles des de la institució s’interactua amb la xarxa física, social i cultural del seu context urbà. A nivell de carrer, la façana transparent convida al veïnat per observar i prendre part en la intensitat de l'activitat que conté.


The Cooper Union

1 comentari:

DORA ha dit...

Un bon recorregut ...una manera diferent de conèixer llocs . Gràcies per la informació i enllaços . Salutacions cordials :

Dora

Nosaltes

La meva foto
En el blog barregem fotos de llocs més o menys llunyans amb fotos del nostre entorn. Mentre algunes de les de més enllà ens parlen de la Història, les de més cap aqui ens dibuixen les històries. Si unes ens evoquen lectures o pel.lícules, les altres llegendes. Unes ens ensenyen alló més públic, més famós (brevetat obliga), les altres ens mostren el dia a dia. Unes són de desconeguts i les altres de les nostres arrels. Totes, les unes i les altres formen part del nostre equipatge. I ara les volem compartir amb tots vosaltres.