7.1.12

La Quinta Forca

Durant l’edat mitjana i fins a mitjans segle XIX, la ciutat de Barcelona tenia entre els seus privilegis el d’ajusticiar els malfactors. Amb aquesta finalitat tenia de manera permanent primer quatre i després cinc forques, a diferents entrades de la ciutat i així servien , de passada  d’avís a aquells que s’hi apropaven amb males intencions.

 Segons Huertas Claveria: En temps molt reculats, en cadascun dels quatre camins principals que duien a Barcelona hi havia un element més aviat sinistre: una forca. Un dels camins més coneguts era el que venia de Sants, que passava per un petit coll conegut precisament com a coll dels Forcats, on més endavant s'hi instal·laria la Creu Coberta per purificar-lo.
Era ben clar que, a més de considerar la ciutat un arxiu de cortesia, les autoritats volien demostrar que qui la feia la pagava. Asseguren que també hi havia hagut forques al que avui coneixem com a Pla de Palau, aleshores una mena de porta de la ciutat que donava al mar, per advertir els mariners de què li esperava a qui cometés un greu delicte.”

 D’aquesta de Pla de Palau se sap que el 1382 els veïns van demanar al rei que la traslladés. Les altres dues forques estaven al portal de Sant Antoni i al pla de la Boqueria, ja que també es considerava un bon lloc per a penjar als sentenciats: Per a més escarni,  a prop d’un escorxador.   

Però... i la quinta forca????

Continua Huertas Claveria:
A més de les quatre forques situades als camins que anaven a Barcelona, es va decidir aixecar-ne una cinquena al camí que duia de la ciutat cap al Vallès, que després va ser la carretera de Ribes i més tard l'avinguda Meridiana. La quinta forca es va situar en el turó de la Trinitat, conegut també com Finestrelles, en un terreny propietat del duc de Montcada que per a la majoria de ciutadans quedava molt lluny; tant que es va fer popular l'expressió «sembla que és a la quinta forca»per indicar que hi havia una gran distància fins a un lloc.
S'hi va fer construir amb la mateixa idea que les altres quatre: perquè era un camí força concorregut, en aquest cas per aquells que arribaven del Vallès o que hi anaven provinents de Barcelona. Així es volia avisar els nouvinguts del que podia passar en cas que algú actués com un malfactor. “



El 1994-95 es va instal.lar una reproducció de la creu de terme de Sant Andreu de Palomar, al coll de Finestrelles, a on  aproximadament es pensa que hi havia la quinta forca i on possiblement també hi havia una fita o creu marcant el terme de Barcelona.

El 2009 la creu es va traslladar uns 200 metres a causa d’unes obres.



Creu de Terme de Sant Andreu de Palomar. Coll de Finestrelles



Detall



Detall

Info:
Huertas Claveria, Josep Maria.  Mites i gent de Barcelona.  Ed. 62. 
http://modernistespuntcom.blogspot.com



2 comentaris:

DORA ha dit...

Mira per on !!!... no sabia d'on venia l'expressió **a la quinta forca**. Gràcies per la informació i per les fotografies .

Una abraçada, Dora

El pare ha dit...

Bona aquesta entrada.
És d'aquelles dites molt repetides però que en desconeixia l'origen.
Gràcies família.
Una abraçada.

Nosaltes

La meva foto
En el blog barregem fotos de llocs més o menys llunyans amb fotos del nostre entorn. Mentre algunes de les de més enllà ens parlen de la Història, les de més cap aqui ens dibuixen les històries. Si unes ens evoquen lectures o pel.lícules, les altres llegendes. Unes ens ensenyen alló més públic, més famós (brevetat obliga), les altres ens mostren el dia a dia. Unes són de desconeguts i les altres de les nostres arrels. Totes, les unes i les altres formen part del nostre equipatge. I ara les volem compartir amb tots vosaltres.