7.10.09

Temples Bàltics

Al trobar-nos davant de les esglésies ortodoxes el primer que ens crida l’atenció són les seves cúpules. Pel que hem pogut saber tant el número de cúpules, com el color són simbòlics; així habitualment una cúpula sola simbolitza un sol Déu, tres la santíssima trinitat, cinc a Crist ...
Igualment el color daurat és la glòria, el verd l’esperit sant o els sants, el blau la verge Maria, tot i que també representa el cel ...


Fins i tot la forma que tenen aquestes cúpules també té un significat, si tenen forma de ceba diuen que és una flama que ens il.lumina i, en canvi si tenen forma de casc simbolitzen la lluita de l’església contra les forces del mal.

Sigui com sigui, indiquin el que indiquin, ...o no! , el que no es pot negar és que es tracta d’uns edificis singulars que atrauen especialment l’atenció.

Liepaja. Letònia Catedral ortodoxa de Sant Nicolau.
Riga. Letònia. Catedral ortodoxa. Església de la nativitat de Crist.
Durant l’ocupació soviètica, aquest temple va ser un observatori astronòmic.

Vilnius. Lituània. Església ortodoxa de St. Miquel i St. Constantí.
Vievis. Lituània. Església ortodoxa de Nostra Senyora.
Vilnius. Lituània. Església ortodoxa de l'Aparició de la Mare de Déu.

Fins i tot el temples catòlics també estan guarnits amb espectaculars cúpules.
Vilnius. Lituània. Església catòlica de St. Pere i St. Pau.
Kaunes. Lituània. Església catòlica de St. Miquel Arcàngel.




4 comentaris:

David Soler ha dit...

Ajà! Us han quedat molt bé les fotos amb els retocs, feliticats Vidal's!!

David

El pare ha dit...

Us agraeixo i felicito pel comentari tant enriquidor.

En no estar-hi acostumats, aquests temples criden moltíssim l'atenció.

Unknown ha dit...

Preciosas las fotos Graciela, y muy curiosa la simbologia que tiene el número o color de las cúpulas. Debe ser un viaje alucinante. Saludos, MªAngeles.

Familía Vidal ha dit...

David:
Gràcies per l'elogi. Venint d'un expert com tu és tot un honor.

Manel:
Tu ho has dit, criden l'atenció sobremanera. També en vam visitar que encara no estaven restaurats, i, Déu n'hi dò com estaven. De fet si t'hi fixes al de les cúpules verdes es veu una petita bastida al costat. Pel que vam poder saber, molts han estat restaurats pels mateixos fidels, tant amb aportacions econòmiques o, majoritariament amb el seu treball.

Mª Ángeles:
Gracias por tu consideración. En cuanto al viaje , para definirlo brevemente, fue muy interesante sobre todo ver los fuertes contrastes entre las zonas ya recuperadas y economicamente prosperas frente a las que todavian arrastran los efectos del desalojo ruso.

Nosaltes

La meva foto
En el blog barregem fotos de llocs més o menys llunyans amb fotos del nostre entorn. Mentre algunes de les de més enllà ens parlen de la Història, les de més cap aqui ens dibuixen les històries. Si unes ens evoquen lectures o pel.lícules, les altres llegendes. Unes ens ensenyen alló més públic, més famós (brevetat obliga), les altres ens mostren el dia a dia. Unes són de desconeguts i les altres de les nostres arrels. Totes, les unes i les altres formen part del nostre equipatge. I ara les volem compartir amb tots vosaltres.