26.6.09

NOVA YORK EN BLANC I NEGRE.

De Nova York no cal que expliquem res. Dir alguna cosa no us aportaria res que no sabéssiu ja. Per tant sols us presentem alguna foto.

Fetes el 1999, amb càmera analògica Cannon AE1 i pel.licula (fuji crec recordar) Blanc i Negre.
Esperem que us agradin. Ja ens ho fareu saber.








20.6.09

Sant Tomàs de Riudeperes.

Tot i que sovint no s’hi pot entrar, fer una petita volta per l’exterior també paga la pena. Si esteu per la plana, no deixeu d’allargar-vos-hi.


























UNA MICA D'HISTÒRIA:Hi ha documentada a l'any 1045 una església dedicada a Sant Tomàs molt a prop del lloc a on es va alçar a finals del s.XI el monestir canonical gràcies a la família dels Riudeperes. L’any 1095 es va consagrar la nova església. El 1560 el bisbe Caçador i el seu nebot Guillem van transformar el canònic en un convent de pares franciscans. Durant la Guerra del Francès (1808 -14), les tropes napoleòniques van ocupar el monestir de manera reiterada, destruint-lo en bona part. Ja des de 1813 es va començar la seva reconstrucció. L’església, el col·egi, les cel·es, el refectori, la biblioteca, van anar essent reconstruïdes, rectificades i ampliades. Entre 1901 i 1970 va ser noviciat i residència dels pares Camils. A partir del 1966, any en el que es va fundar l'Associació Sant Tomàs, l'edifici és un centre dedicat a l'aprenentatge i al desenvolupament humà de persones amb discapacitats intel·lectuals.













                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     HDR

14.6.09

Albuquerque: tres punts i una radio.

Fent ruta per la 66 cap a l’est, Albuquerque, la ciutat més gran de Nuevo México, ens rep amb la part antiga de la ciutat. Fundada pels colonitzadors espanyols l’any 1706 encara avui conserva les cases d’adob “casitas amables” que en diuen. Una zona curiosa.

"casitas amables"
Un "Correcaminos" voltant per la barriada. En Català no sabem com es diu, però es parent dels cucut i el nom científic és Geococcyx Velox
Crida l’atenció l’existència d’un conjunt escultòric dedicat al colonitzador Juan de Oñate. Dius: com pot ser que facin un monument a qui va “contribuir” a l’aniquilament dels nadius, però més tard sabem que, degut a una sèrie de controvèrsies politiques (els indis no volien de cap manera retre homenatge al seu botxi) en realitat l’escultura està dedicada a les contribucions positives que la conquesta espanyola va representar, com per exemple els animals de granja, o el sistemes de reg importats. Una manera de vendre-ho.

Conjunt escultòric "La Jornada" de l'equip de Betty Sabo (2005)
Ja a la ciutat més actual no ens passa inadvertit aquest local. Fixeu-vos en els noms dels lloms dels llibres. Un lloc interessant i divertit.


Durant tota l’estada a Albuquerque i voltants és d’obligat compliment escoltar l’emissora de radio “La Jefa".
Deixant Albuquerque al darrera. HDR

7.6.09

MASIES : les cases de la terra -2- L'EIMERIC

L’Eimeric (també escrit Aymerich) és una de les cases més importants i notables de la comarca. Documentada des dels segle XIII.
Durant l’edat mitjana era un mas d’homes lliures, amb domini alodial de la propietat, és a dir lliure de càrregues i drets senyorials. Els seus estadants estaven sota la protecció reial.
La masia consta d’un nucli central de planta quadrada i una torre de defensa enganxada a la part Est. Amb posterioritat es va afegir una capella dedicada al Sagrat Cor.







Nosaltes

La meva foto
En el blog barregem fotos de llocs més o menys llunyans amb fotos del nostre entorn. Mentre algunes de les de més enllà ens parlen de la Història, les de més cap aqui ens dibuixen les històries. Si unes ens evoquen lectures o pel.lícules, les altres llegendes. Unes ens ensenyen alló més públic, més famós (brevetat obliga), les altres ens mostren el dia a dia. Unes són de desconeguts i les altres de les nostres arrels. Totes, les unes i les altres formen part del nostre equipatge. I ara les volem compartir amb tots vosaltres.